Portal:Fi

From Touhou Patch Center
Jump to navigation Jump to search

Recent changes

No changes during the given period match these criteria.

Käännösten tilanne

Touhou 08:n kuvat ja valikot ovat ainakin Reimun osalta lähes kokonaan valmiita.

(Käännösten tilanne ei päivity etusivulle näkyviin automaattisesti, joten täältä voit tarkistaa ajan tasalla olevan tilanteen.)¨

Kaikkien pelien dialogit ja loitsukortit ovat jo käännettyinä kokonaan vähintään Reimu A:n osalta.

Touhou 14 ~ Double Dealing Character: Pelin kaikki kuvat, loitsukortit, musiikkihuonekommentit, sekä Reimu A:n kaikkien tasojen dialogit ovat käännettyinä. Muiden hahmovalintojen dialogit ovat käännettyinä nelostasolle asti.

Touhou 13 ~ Ten Desires: Reimun tarina on käännetty kokonaan. Myös kaikkien loitsukorttien kääntäminen on valmista.

(Futon puhetyylin vanhahtavuus taisi ehkä mennä hieman överiksi, hän taitaa nyt olla puhetyyliltään Savolainen runoilija-Yoda 1700-luvulta. Ehkä se saattaa sopiakin hänelle, pitää pohtia myöhemmin.)

Touhou 12 ~ Unidentified Fantastic Object: Reimu A:n tarina on käännetty kokonaan. Myös loitsukortit ovat kaikki käännettyinä.

Touhou 11 ~ Subterranean Animism: Reimu/Yukarin tarina on käännetty kokonaan. Loitsukorttien kääntäminen on myös valmista.

Touhou 10 ~ Mountain of Faith: Reimun tarina on käännetty kokonaan. Myös kaikkien loitsukorttien kääntäminen on valmista.

Touhou 9 ~ Phantasmagoria of Flower View: Reimun tarinan kääntäminen on aloitettu tasoon 3 asti, mutta peli on prioriteetti-listalla muita osia alempana. (Liikaa hahmovaihtoehtoja käännettävänä...)

Touhou 8 ~ Imperishable Night: Reimu/Yukarin tarinan kääntäminen on valmista. Myös loitsukortit ovat kaikki käännettyinä. Musiikkitiedot ja valikot ovat myös käännösten alla.

Touhou 7 ~ Perfect Cherry Blossom: Reimun tarina on käännetty kokonaan. Myös kaikkien loitsukorttien kääntäminen on valmista.

Touhou 6 ~ Embodiment of Scarlet Devil: Reimun tarina on käännetty kokonaan. Myös kaikkien loitsukorttien kääntäminen on valmista. Pelin käännös ei toimi automaattisesti, mutta tämän sivun loppupuoliskolle on kirjoitettu ohjeet niiden saamiseksi peliin. Testauksessa ilmeni vain muutamia pieniä dialogi-bugeja, mutta koska päivitystä ei tueta vielä virallisesti, on päivittäminen silti omalla vastuulla.

Uwabami Breakers: Kaikki käännetty! :V

Käännökset pohjautuvat pääosin englanninkieliseen käännökseen, tosin myös alkuperäisestä japaninkielisestä tekstistä on otettu mallia epäselvyyksien osuessa kohdalle. Joissakin tapauksissa myös ranskankielinen käännös on ollut apuna, etenkin tilanteisiin sopivia synonyymeja etsiessä.

Päätavoitteena on saada sarjan jokainen osa lopulta käännettyä suomeksi, mutta tämän tavoitteen saavuttaminen tulee viemään rutkasti aikaa (ja vaivaa).

Ajatuksena olisi ensiksi kääntää kaikista osista Reimun dialogit kokonaan loitsukorttien kera, jonka jälkeen siirryttäisiin muihin hahmoihin. Tällöin jokaisen osan tarina olisi täysin pelattavassa kunnossa ainakin yhdellä hahmolla. Touhou 14 on kuitenkin poikkeuksena kunhan se julkaistaan, sen kääntäminen kaikkien hahmojen osalta kokonaan nousee muiden käännösten edelle.

Jos joku näitä sattuu testaamaan, olisi mukava kuulla niistä hieman kommenttia, sekä käännösvalinnoista että myös käännöksistä ylipäätään. Esimerkiksi termien "shrine maiden", "youkai", "mistress" (Remilia), "maid" (Sakuya), "cleansing rod", "exterminate", "sign" jne. käännösmieltymykset olisi hyvä tietää, käänsin ne nyt oman maun mukaan.

~Ninjakeisari


Suomenkielisten käännösten saaminen peleihin Touhou Community Reliant Automatic Patcherin avulla

 1. Mene sivulle https://www.thpatch.net/wiki/Touhou_Patch_Center:Download ja lataa Thcrapin uusin versio. (Downloads -> Latest Build)
 2. Pura ladattu Thcrap.zip haluamaasi kansioon, sijainnilla ei ole väliä. (Thcrapin ei tarvitse sijaita samassa kansiossa kuin pelitiedostot.)
 3. Käynnistä thcrap_configure.exe.
 4. Etsi päivitysten listasta lang_fi Finnish language pack, lisää sen numero kenttään ja paina enter. Jos haluat alempiarvoiseksi kieleksi vielä jonkin toisen kielen (esim. englanninkielisen käännöksen näkymään aina silloin, kun suomenkielinen ei ole vielä kyseiselle tekstille valmis.) toista sama prosessi myös sille.
 5. Kun olet valinnut haluamasi käännökset, jätä kenttä tyhjäksi ja paina enter. Thcrap lataa nyt valitsemasi käännökset.
 6. Latausten valmistuttua sinun täytyy kirjoittaa sen kansion tiedostopolku, jossa Touhou-pelisi sijaitsevat, esimerkiksi "C:\Pelit\Touhou\". Mikäli pelisi eivät kaikki sijaitse samassa pääkansiossa, tai jos et vain jaksa kirjoittaa tiedostopolkua, voit jättää kentän tyhjäksi ja Thcrap etsii pelit automaattisesti koko tietokoneesta. Tässä voi kestää hetki. (Huom. Thcrap ei löydä th06:sta automaattisesti, voit lisätä sen manuaalisesti myöhempänä tulevien ohjeiden avulla.)
 7. Mikäli sinulla on useampi versio samasta pelistä (esimerkiksi alkuperäinen englanninkielinen käännös ("thXXe") tai kopio pelistä), thcrap kysyy sinulta kummassa versiossa haluat käyttää käännöksiä. Kirjoita luetelluista vaihtoehdoista haluamasi numero ja paina enteriä. (Huom. Suomenkielisiä käännöksiä tehdessä on käytetty alkuperäisellä English Patchilla käännettyjä "thXXe"-versioita, mutta alkuperäinen japanilainen versio pitäisi toimia ihan yhtä hyvin. Jos et tiedä kumman valita, valitse "thXXe"-versio.)
 8. Tämän jälkeen Thcrapin kansiosta pitäisi löytyä pikakuvakkeet jokaiselle pelille (esim. "th08-fi"). Jos haluat pelata suomenkielistä versiota jostain pelistä, sinun tarvitsee vain käynnistää kyseisen pelin pikakuvake tästä kansiosta, jolloin thcrap automaattisesti päivittää peliin uusimman version käännöksestä ja käynnistää pelin. Jos haluat pelata peliä alkuperäisellä kielellä, käynnistä se sen alkuperäisestä kansiosta entiseen tapaan.
 9. Voit nyt pelata Touhou-pelejäsi suomeksi! Onneksi olkoon!

Käännösten saaminen Touhou 06: Embodiment of Scarlet Deviliin (EoSD)

(Testattu alkuperäisen English Patchin omaavalla versiolla.)

Touhou 06:n kääntämistä ei vielä virallisesti tueta Thcrapin avulla, mutta ne on mahdollista saada manuaalisesti toimimaan pelissä samalla tavalla kuin muutkin. Koska thpatch ei tue tätä vielä virallisesti, saattaa pelissä ilmetä muutamia bugeja ja outouksia. Itselläni ilmeni ainoastaan pieniä ongelmia dialogin ja loitsukorttien kanssa, nimittäin joidenkin viimeisten sanojen/loitsukorttien nimien loppuosat parissa lauseessa/kortissa puuttuivat. Mitään tämän isompaa ongelmaa en huomannut, mutta käännöksen käyttäminen on kuitenkin ihan omalla vastuulla. Kannattaa tehdä varmuuden vuoksi backuppi EoSDin kansiosta, ettei vaikka tallennuksille käy mitään. Ohessa yksi tapa käännösten toimintakuntoon saamiseksi:

 1. Käynnistä thcrap_configure.exe.
 2. Päivityksiä valittaessa valitse ensiksi vaihtoehto "sandbox Patch development sandbox (unstable)" ja tämän jälkeen suomikäännös ("Finnish language pack"). Jatka normaalisti.
 3. Koska automaattinen päivittäjä ei löydä itse EoSDia, luodaan pikakuvake EoSDin päivitykselle jonkin muun pelin kautta. Valitse kansiovalinnassa ainakin yksi Touhou-peli, vaikkapa Imperishable Night, ja jatka thcrap_configuren käyttöä loppuun asti kuten tavallisestikin. (Laiskana ihmisenä itse annan tämän tehdä päivityksen kaikkiin peleihin, jotta turhalta polku-säätämiseltä vältytään. Ylimääräiset pikakuvakkeet voi jälkeenpäin deletoida huoletta.)
 4. Etsi nyt jokin luoduista -sandbox-fi -päivityksistä, vaikkapa "th08-sandbox-fi". Valitse se ja tee siitä kopio ("th08-sandbox-fi – kopio").
 5. Klikkaa tätä kopiota hiiren oikealla painikkeella ja valitse "Ominaisuudet". Etsi "Pikakuvake"-sarakkeesta kohta "Kohde:". Siinä pitäisi lukea jotain tyyliin: ""D:\(*thcrap-kansiosi sijainti*)\thcrap_loader.exe" "sandbox-fi.js" th08"". Vaihda pelin nimen (esim. th08) tilalle th06 ja paina OK. Jos haluat, voit nyt nimetä kuvakkeen uudelleen vaikka "th06-sandbox-fi":ksi, jotta se ei olisi enää niin hämäävä.
 6. Etsi thcrapin kansiosta tiedosto "games.js", avaa se Muistiolla. Nyt pitäisi näkyä lista thcrapin löytämistä Touhou-peleistä. Lisää th06:n sijainti listaan ennen th07:aa samaan tyyliin kuin muidenkin sijainnit ovat, esimerkiksi ""th06": "D:/(*Missä ikinä EoSD koneellasi lieneekään*)/Touhou Project/TH06 ~ The Embodiment of Scarlet Devil/th06e.exe"", copy pasteta vaikka jonkin toisen pelin sijainti listasta ja muokkaa tiedot th06:een sopiviksi. Muista tallentaa tehdyt muokkaukset.
 7. Ja nyt sen pitäisi olla valmista! Käynnistä muokkaamasi kopioitu pikakuvake (Jonka tyylikkäästi nimesit th06-sandbox-fi:ksi). Itselläni ponnahtaa varoitusikkuna näkyviin, joka ilmoittaa että pelini versio on tuntematon, mutta painamalla "Kyllä" pitäisi pelin käynnistyä normaalisti. Onneksi olkoon!